Isnin, 21 November 2011

Popia Ketam Istimewa

Bahan-bahan:
  • 60g isi ketam
  • 40g lobak merah-dimayang halus
  • 40g sengkuang-dimayang halus
  • 20g tauge
  •  2 ulas bawang putih-dicincang halus
  • 10g kacang tanah-digoreng tanpa minyak dan dikisar
  • 5g biji sawi-digoreng tanpa minyak
  • 8 kulit popia bersaiz serdahana

Untuk sos popia:

  • 4 biji cili merah-dibuang biji dan dikisar
  • 2 ulas bawang putih-dicincang
  • 2 sudu besar sos cili Thai
  • 1 sudu besar tepung jagung
Cara-cara:
Sediakan kuali untuk menumis,masukkan minyak dan panaskan tas api kecil. Masukkan bawang putih cincang dan biar hingga kuning serta berbau wangi. Kemudian masukkan pula lobak merah,sengkuang dan tauge.Tumis seketika tetapi jangan sampai layu. Masukkan isi ketam dan kacang tanah yang telah digoreng tadi.Gaul rata. Setelah naik bau, masukkan biji sawi,perasakan dengan gula, garam dan gaul rata. Padamkan api dan biar niti sejuk. Letakkan popia yang telah sejuk di tas kulit popia dan gulung hingga habis. Panaskan minyak untuk menggoreng penuh dan goreng popia hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.


Untuk sos popia:
Tumis bawang hingga wangi dan masukkan cili kisar. Masukkan sos cili Thai dan biarkan mendidih seketika. Perasakan menggunakan gula dan garam.Pekatkan sos tadi dengan bancuhan tepung jagung dan angkat.


Tip: Tamatkan gulungan popia dengan meletakkan sedikit bancuhan tepung pada hujung tepinya supaya popia tidak terbuka ketaka menggorengnya.Jika suka, anda boleh menggunakan sos cili Thai atau sos cili biasa untuk mencicah pipoa.Untuk mewangikan lagi inti,anda boleh taburkan bawang goreng.Untuk kelainan,anda juga boleh memasukkan campuran sayur sepertikacang peas,lobak merah atau jagung yang dijula di pasar raya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan