Isnin, 21 November 2011

Roti Kismis


   Bahan-bahan

  •      ½ teh ragi kering
  •      ½ cawan gula kastor
  •      4 cawan tepung gandum   
  •      1 camca teh garam
  •      250 g mentega
  •      3 biji telur kuning
  •      1 cawan susu segar
  •      2 camca besar mentega cair
  •      6 camca gula kastor

   Cara-cara membuatnya:
Larut ragi bersama gula di dalam air suam.Satukan tepung,gula dan garam di dalam bekas kemudian gaul bersama mentega hingga rata.Lubangkan tengah-tengah tepung dan masukkan ragi,kuning telur dan susu.Gaul hingga ia sebati.Tutup adunan dengan plastik wrap dan simpan ia didalam peti sejuk selam enam jam.Kemudian canai doh dan kemaskan ia hingga menjadi segi empat bujur.Satukan mentega,gula dan kacau hingga sebati.Canai sebahagian doh dan ratakan mentega cair pada permukaan doh.Gulungkan ia sehingga kemas-kemas.Perap ia selama sejam dan baru masukkan ke dalam ketuhar yang dibakar 20-25 minit pada suhu 200 c. Siap untuk dihidangkan.


Tip: Anda boleh letak buah kismis untuk menambah kelazatan pada roti tersebut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan