Rabu, 23 November 2011

Kek Badam

Bahan-bahan:
  • 60g mentega
  • 70g majerin
  • 4 biji telur
  • 125g gula kastor
  • 70g serbuk badam
  • 60g baking powder
  • 1 cawa susu segar
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 sudu teh esen badam
Cara-cara:
Pukul mentega, majerin dan gula kastor hingga kembang. Masukkan telur dan pukul hingga sebati. Taburkan tepung dan serbuk badam sedikit demi sedikit dan kaup balikkan supaya rata. Tuangkan susu, esen vanilla danesen badam. Kacau rata.Sudukan adunan ke dalam dulang pembakar yang dialas dan bakar di dalm ketuhar pada suhu 160c selama 40 minit.

Tip: Anda boleh menghias kek di bahagian atas dengan menyapu jem aprikot dan tabur kacang badam atau tabur dengan gula aising. Anda juga boleh tuangkan coklat cair di atasnya.





 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan