Rabu, 23 November 2011

Muffin Pandan

Bahan-bahan:

  • 90g majerin
  • 70g gula kastor
  • 1 biji telur
  • 40ml susu segar
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 110g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil pandan emulco

Cara-cara:

Pukul mentegadan gula kastor hingga kembang. Masukkan telur satu per satu. Pukul sehingga adunan menjadi sebati.Sebelum masukkan telur ke dalam adunan,pukul dulu sikit telur  dengan garfu. Tidak perlu kembang. Kemudian masukkan esen vanila. Pukul lagi sehingga sebati. Masukkan pula tepung yang telah diayak dengan baking powder ke dalam  sedikit demi sedikit kali berselang seli dengan susu segar sambil di kacau. Bahagikan adunan kepada 2. Ambil satu bahagian adunan, masukkan pandan emulco dan kacau sehingga sebati. Isikan cup muffin dengan dua adunan yang berlainan itu. Bakar selama 25-30minit dengan suhu 180c.

Tip: Sebelum bakar, anda boleh taburkan sedikit coklat cip agar nampak lebih menarik.

Amaran: Terlalu banyak susu menyebabkan adunan muffin melimpah dari cawan kertas ketika dibakar di dalm ketuhar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan