Ahad, 20 November 2011

Pancake

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum 
  • 2 cawan susu segar  
  • 1 sudu besar gula  
  • 2 sudu teh serbuk penaik  
  • 1/2 sudu teh garam  
  • sedikit mentega
    Cara-cara:
    Pukul telur dan mentega .Campur tepung gandum,serbuk penaik,gula,garam dan susu .Pukul sehingga sebati. Sapukan sedikit minyak dan panaskan di atas kuali leper. Masak pancake sehingga kekuningan dan timbul gelembung udara. Alihkan pancake supaya tidak rentung dan melekat. Akhir sekali pancake siap untuk dimakan.


    Tip: Anda boleh hidangkannya bersama sirap atau mentega. Pancake lebih sedap kalau ditambah dengan buah-buahan segar seperti buah strawberry mahupun jem dan madu.

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan