Isnin, 21 November 2011

Kentang Wedges Berkeju

Bahan-bahan:
  • 4 biji ubi yang dipotong bentuk baji   
  • 60 g tepung jagung
  • 2 biji telur yang dipukul
  • 15g serbuk lada sulah
  • bahan perasa
  • garam
Untuk topping sos keju
  • 50g keju bewarna oren
  • 15g mentega
  • 15 g tepung gandum
  • 120ml susu segar
  • 30g yogurt biasa
  • 50g mayonis
Cra-cara:
 
Perasakan potongan ubi kentang terlebih dahulu. Masukkan ubi ke dalam telur yang sudah dipukul dan kemudian letakkan pula di dalam tepung jagung. Pastikan keseluruhan ubi diselaputi oleh tepung jagung. Goreng ubi tadi di dalam minyak yangpenuh. Setelah masak ,toskan ia bagi menggellakkan ubi menjadi lembik. Bagi membuat sos keju pula ialah cairkan mentega didalmperiuk kecil dengan menggunakan api yang perlahan. Masukkan tepung gandumdan gaul sehingga sebati.Tuangkan susu dan terus mengacau. Masukkan keju ke dalamnya dan gaul kaju tadi sehingga cair. Langkah yang terakhir,letakkan yogurt ke dalamnya dan gaul hingga rata.Tekstur sos akn menjadi pekat. Masukkan sos keju dan mayonis ke dalam piping beg yang berbeza. Kemudian letakkan ubi goreng tadi ke atas pinggan dan paipkan sos tadi keatasnya. Sedia untuk dihidangkannya.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan