Rabu, 23 November 2011

Kek Mini Bergula

Bahan-bahan:
  • 125g mentega
  • 110g gula kastor
  • 3 biji telur
  • 3 sudu besar air
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 125g tepung kek
  • 2 sudu besar kismis -dipotong kecil
Bahan untuk aising:
  • 125g gula aising
  • 2 sudu teh mentega
  • 4 sudu teh air mendidih
  • pewarna makanan
Cara-cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan bancuhan telur berselang-seli dengan tepung.Masukkan kismis dan gaul rata.  Tuang adunan ke dalam dulang pembakar yang telah dialas. Bakar di dalam ketuhar selama 30 minit pada suhu 180c atau hingga coklat keemasan.Biarkan sejuk dan potong empat persegi kecil.

Cara penyediaan aising: Campurkan gula aising, mentega dan air mendidih secukupnya agar mudah untuk dituang. Warnakan dan tuangkan di atas persegi kek. Kemudian biarkan aising keras dan hidangkan.

Tip: Bagi yang tidak menggemari kismis, anda boleh abaikan ia. Anda juga boleh letak manik atau serpihan coklat serta buah-buahan segar.  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan