Selasa, 22 November 2011

Kek Gulung Kaya

Bahan-bahan:
  • 4 biji telur
  • 100g gula kastor
  • 100g tepung kek
  • 50ml minyak jagung
  • 1 sudu teh esen pandan
Untuk hiasan:
  • 150g kaya
  • 3 camca gula aising
Cara-cara:
Pukul telur bersama gula aising hingga kembang.Kaup balikkan teping selama 3x. Kemudian, tuangkan minyak jagung dan esen pandan. Gaul rata. Ratakan adunan ke dalam acuan 'swiss roll'. Bakar dalam ketuhar selama 20 minit pada suhu 180c sehingga bertukar menjadi coklat keemasan. Terbalikkan kek sehingga sejuk dan sapukan kaya kemudian gulung semula. Potong kek tersebut dan siap untuk dihidang.


Tip: Anda boleh taburkan gula aising untuk hiasan. Bagi yang tidak gemar perisa kaya, anda juga boleh menukarnaya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan